Vi på Familjehemskonsulterna har fått förmånen att hjälpa många ungdomar till trygga familjer. De ungdomar som Familjehemskonsulterna har placerat i familjehem har varit på resande fot i allt från månader till år. Tillsammans med vänner, syskon eller ensamma. De har alla en historia att berätta. Ibland vill de inte berätta, ibland vet de inte hur de ska berätta. Trots det faktum att de kommit till Sverige och till trygga familjer så fortsätter resan både mentalt och känslomässigt. Många ungdomar har familjer som är kvar i hemlandet som de ibland inte kan få kontakt med. En del ungdomar har inte pratat med sin familj sedan de bar sig av på resan mot Sverige.

Det är fantastiskt att se vad ett tryggt boende kan innebära för en individ och att se en individ finna sin ro i vardagen då hen inser att morgondagen är någorlunda förutsägbar.

Fallet kan vara som så att de inte vet var familjen är eller om de ens är vid liv. Sverige innebär en trygghet för ungdomen i en aspekt då de kommit till den hållplats de strävat mot. Däremot finns en ständig resa pågående inombords. Där mardrömmarna gör sig påminda om vad de lämnat efter sig och vad de i värsta fall kanske tvingas åka tillbaka till. Att hitta balans mellan det de flytt från och dit de kommit kan vara svårt. Ungdomar som uttrycker en tacksamhet över att få vara i Sverige, få gå i skolan och ser möjligheter med att bygga upp ett nytt liv fritt från krig är desamma som de ungdomar som vaknar av mardrömmar och inte kan somna om igen på grund av rädsla och oro.

Det är fantastiskt att se vad ett tryggt boende kan innebära för en individ och att se en individ finna sin ro i vardagen då hen inser att morgondagen är någorlunda förutsägbar.

Ett familjehem representerar en positiv milstolpe i resan för ungdomen, en milstolpe som bidrar till något bra! Va med oss på Familjehemskonsulterna och bidra till en bättre framtid.